Jose Mourinho haklı çıktı! Kusursuz başlangıç...

Video yükleniyor...

Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi, UEFA Süper Kupa, Bundesliga, LaLiga ve daha nice şampiyonluklar... Yeşil sahalarda kusursuzluğun simgesi olan Xabi Alonso, ilk A takım tecrübesinde Bayer Leverkusen’i şampiyonluğa taşıyarak, teknik direktörlük kariyerine de kusursuz bir başlangıç yaptı.
 
2019 yılında katıldığı bir konferansta Xabi Alonso için “Babası müthiş bir futbolcu ve iyi bir hocaydı. Xabi’nin de 18 yaşında bile oyun görüşü çok iyiydi. İspanya’da, İngiltere’de, Almanya’da oynadı. Guardiola’nın, benim, Ancelotti’nin, Benitez’in altında çalıştı. O mükemmel bir teknik direktör olmak için gereken her şeye sahip” diyen Jose Mourinho’nun öngörüsü doğru çıktı. 
 
Real Madrid’in ardından nereye transfer olacağı merak edilen Xabi, teknik direktörlük çalışmalarına aslında 2014’teki transfer hamlesiyle başladı. Pep Guardiola’nın öğrencisi olmak isteyen İspanyol yıldız, astronomik teklifleri reddetti ve emekli olana kadar Bayern Münih forması giydi.
 
Emekliliğinden bir yıl sonra kusursuz futbol kariyerini arkada bırakan Xabi, ‘bunlar çoluk çocuk’ demedi ve her başarılı teknik direktör gibi dipten başladı. Stajını Real Madrid minikler takımıyla yapan Xabi Alonso, 1 yıl sonra U14 Takımı’nı şampiyonluğa taşıdı.
 
Profesyonel futbola Real Sociedad’da başlayan Xabi Alonso’nun teknik direktörlük kariyerindeki ilk profesyonel deneyimi yine Bask ekibiyle oldu. Sociedad’dan gelen ‘B takımının başına geç’ teklifini Florentıno Perez’den onay aldıktan sonra kabul eden Xabi, 2 sene içinde 1962’den bu yana 2. Lig’de mücadele eden takımı 1. Lig’e çıkardı. Xabi’nin Real Sociedad B takımı ile 3. senesi ise istediği gibi geçmedi. Takımın sezon sonunda 2. Lig’e yeniden düşmesiyle birlikte İspanyol teknik adam çantasını aldı ve yeni durağı için Bask ekibinden ayrıldı.
 
Bayer Leverkusen için 2022/2023 sezonu hezimetlerle başladı. Almanya Kupası ilk turunda Elversberg’e elenen Leverkusen, ligdeki ilk 8 maçında sadece 5 puan toplayarak 17. sırada yer alıyordu. Kulüp yönetimi bu tablonun ardından teknik direktör Gerardo Seoane ile yollarını ayırdı. Xabi Alono’nun ismi basında çıkmaya başladığında taraftarlar İspanyol futbol insanını ‘çaylak’ olarak adlandırdı ve takımın başında istemedi. Taraftarların tepkisini dinlemeyen Leverkusen yönetimi, 5 Ekim 2022’de görevi Xabi Alonso’ya emanet etti.
 
Xabi Alonso, sakatlıklarla boğuşan ve yıldızlarından beklenen verimi alamayan Leverkusen mesaisine oyun sistemini benimseterek başlamak istedi. Bu süreçte inişli çıkış bir grafik çizen Bayer Leverkusen, Şampiyonlar Ligi’nden elenerek Avrupa Ligi’nde yoluna devam etti. İlerleyen haftalarda ritmini bulan Bayer Leverkusen, şubat ayıyla birlikte ise yükselişe geçti. Xabi’nin ekibi, 2 Şubat ile 11 Mayıs arasını yenilgisiz geçti. 11 Mayıs’ta bu seriyi bitiren ise Xabi’nin eski hocası, Jose Mourinho oldu. Bayer Leverkusen, Avrupa Ligi yarı finalinde iki maçta da çok üstün oynamasına rağmen Roma’ya elendi. Xabi Alonso’nun Bundesliga’da ise 17. sırada teslim aldığı Bayer Leverkusen, sezonu 50 puanla 6. sırada tamamladı.
 
Xabi Alonso yaz transfer döneminde ise kendi takımını oluşturdu. Başarıya aç bir kadro kurmak istediğini söyleyen Xabi, birçok yıldızla yolların ayrılmasını istedi. Takıma katılan isimler ise şampiyonlukta büyük payı bulunan Grimaldo, Granit Xhaka, Jonas Hoffmann, Victor Boniface ve Nathan Tella oldu.
 
Ezber bozan ve yenilikçi bir oyun anlayışı bulunan Xabi Alonso, Leverkusen ile 3-4-2-1 sistemini benimsedi. Klasik teknik direktörler bu sistemde iki bekinden birinin savunma ağırlıklı olmasını tercih eder. Xabi ise iki beki de hücuma yönelik kullanarak ezber bozdu. Sezonun yıldızlarından sol bek Grimaldo ve sağ bek Frimpong, gol ve asist sayılarında çift haneleri aştı. Oyuncularından top rakipteyken yüksek baskı ve topu kapmalarının ardından kısa paslarla kaleye gitmelerini isteyen Xabi, bu sistemin merkezine ise Granit Xhaka’yı koydu. Bir önceki yıl yaşadığı ağır sakatlık sebebiyle takımdan ayrı kalan Florian Wirtz’i takıma adapte eden Xabi Alonso, 20 yaşındaki yıldızı Hofmann ile serbest pozisyonda kullandı. Hofmann kariyerinin en skorer dönemini yaşarken, Florian Wirtz ise mükemmel bir performansla Avrupa’nın en dikkat çekici ofansif orta sahası oldu. 
 
Bayer Leverkusen bu sistemle birlikte Bundesliga tarihinde sezonun ilk 29 maçını kaybetmeyen ilk takım oldu. Tarihindeki ilk şampiyonluğuna ulaşan Bayer Leverkusen; Xabi Alonso’nun müthiş sistemiyle topa sahip olma, isabetli pas, isabetli şut, kalesine çekilen şut, kalesindeki gol beklentisi, yediği gol, gole kapama, önde top kapma ve daha birçok istatistikte 1. sırada yer aldı. 
 
Şampiyonluğun yıldızlarından Jeremie Frimpong, Xabi Alonso’nun başarısının sırlarını The Athletic’e aktardı. Frimpong, Xabi’nin her antrenmanda stratejilerini ve amaçlarını oyuncularıyla paylaştığını ve onlardan ezbere bir performans beklemediğini söyledi. Xabi’yi sabırlı, sakin ve özgüvenli olarak özetleyen Frimpong, İspanyol teknik direktörün devre arasında yaptığı motivasyon konuşmalarıyla birçok maçı çevirdiklerini de atlamadı.
 
Futbolculuk kariyeri kupalarla dolu olan Xabi Alonso, profesyonel teknik direktörlük kariyerinin ilk şampiyonluğunu Bayer Leverkusen ile yaşadı. 42 yaşındaki futbol insanı, Liverpool ve Bayern Münih’in ilgisine rağmen 1 sezon daha Leverkusen’de kalacağını açıkladı. Xabi Alonso’yu ve onun önümüzdeki yıllarda başaracaklarını izlemeyi, merakla ve heyecanla bekliyoruz.